Capriolo

Omdat ieder mens uniek is, is elk individueel traject maatwerk.

Elk traject start met een intakegesprek waarin we de doelen bepalen en we oplossingsgericht bekijken wat er nodig is om die doelen te bereiken. De duur en aantal sessies kunnen daarbij sterk variëren. Soms zijn enkele sessies al toereikend, soms is langere (laagfrequente) begeleiding raadzaam. Het kan zijn dat er alleen behoefte is om te bezinnen en ‘sparren’ om zaken voor jezelf te verhelderen, zodat je op basis daarvan je koers weer uit kunt zetten. Het kan ook zijn dat je bepaalde vaardigheden wilt vergroten om beter met uitdagingen van het leven om te gaan. Of dat er onverwerkte zaken zijn die je wilt verwerken omdat ze je functioneren in het hier en nu ondermijnen.

Bepaalde methodieken zet ik geregeld in bij individuele sessies:

Mindfulness: leren om met bewuste aandacht meer in het moment te blijven, met minder oordelen en meer acceptatie, waarbij automatische minder effectieve patronen doorbroken kunnen worden (zie ook op mijn website bij Mindfulness)

Hartcoherentie: een op biofeedback gebaseerde (ademhalings- en emotiegerichte) techniek om stress te verminderen en lichaam en geest meer in balans te brengen (zie ook op mijn website bij Veerkracht).

EMDR: een methodiek om ingrijpende (traumatische) gebeurtenissen te verwerken en om de eigen kracht te versterken.

Wandelsessies: door te lopen, komt er meer helderheid en ruimte in je hoofd, gaat het stromen en komt er letterlijk en figuurlijk vaak veel in beweging.

 

Wat over mijzelf:

Mijn naam is Edith Moorman. Sinds 1995 ben ik werkzaam als psycholoog, de laatste jaren tevens als mindfulness trainer. Ik begeleid vooral mensen die kampen met stress gerelateerde klachten en/of worstelen met levensvragen.

Terugkijkend kan ik constateren dat ik psycholoog ben geworden omdat ik als jong mens zelf nogal worstelde met het leven, door een belast verleden en daaruit voortvloeiende levensvragen en kwetsbaarheden. Je zou kunnen zeggen dat mijn verhaal het verhaal van de lotus is: de bloem die in de modder ontkiemt op de bodem van water, naar het licht groeit en daar zijn hart opent naar de zon. Zoals de lotus naar het licht groeit, zo kan een mens ook groeien en wijzer worden.

Het wordt ook wel de bloem van het licht genoemd. De bloem staat symbool voor zuiverheid en geluk, de modder voor het lijden dat we allemaal vroeg of laat tegenkomen in ons leven. Daarmee is het verhaal van de lotus dus een universeel verhaal dat voor ons allen geldt. De modder is de onmisbare voedingsbodem voor de bloem. “No mud, no lotus”.

In mijn werk is het mijn streven het pad van mijn cliënten wat (ver)lichter maken door mijn eigen licht (daarop) te laten schijnen. Dit doe ik door een stukje mee te lopen op iemands levenspad en daarbij mijn kennis, kunde maar vooral mijn oprechte aandacht en luisterend oor aan te bieden. Mijn wens is dat ik iedereen die bij mij komt kan steunen om te floreren, te groeien en te bloeien en zijn of haar eigen(wijze) capriolen in dit leven te maken.

Bij de mensen die bij mij aankloppen, blijkt een belangrijke oorzaak van hun klachten dat zij geleidelijk zijn afgedreven van hun ware zelf. Allerlei conditioneringen en verwachtingen vanuit de (vroegere) omgeving zijn hier debet aan. Ook de toenemende druk van het leven in de hectische, gejaagde 24- uurs maatschappij speelt mee. Al dit soort invloeden maken dat we kunnen wegdrijven van onze eigen kracht en niet meer goed naar onze innerlijke (wijze) stem kunnen luisteren. Gevolgen zijn bijvoorbeeld onrust, spanning, gejaagdheid en het verloren raken van de verbinding met onze eigen doelen, passies, behoeften en wensen.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een sterke eigen kracht in zich heeft, die buiten beeld kan raken maar waar je altijd weer naar terug kunt keren en de verbinding mee kunt herstellen. Ik hoop mensen meer bewustmaken van deze kracht en hun mogelijkheden om zichzelf en hun omstandigheden te beïnvloeden. Je kunt veel meer bereiken dan je vaak zelf denkt. Daarbij ontstaat het pad terwijl je loopt. Van belang is in beweging te komen, maar ook te durven loslaten en te vertrouwen. En soms moet je eerst een modderbad nemen!

Door de jaren heen heb ik in de begeleiding – naast mijn kennis en ervaring – in toenemende mate leren vertrouwen op mijn ‘eigen wijsheid’. Kernwaarden in het contact met de ander zijn: vertrouwen en acceptatie, aandacht en verbinding, rust en ruimte. Ik houd niet zo van protocollen en vaste structuren. Wat goed is om te doen, drijft in de gesprekken vanzelf naar de oppervlakte en wordt helder. De lotus zie het licht!

Van mijn cliënten hoor ik vaak dat mijn manier van ‘zijn’ de ander uitnodigt zich werkelijk open te stellen, te bezinnen en zo te komen tot inzichten en (her)vinden van zichzelf.

Naast psycholoog ben ik moeder van drie prachtige zonen en vorm ik samen met mijn partner een samengesteld gezin met zes kinderen. De natuur is voor mij erg belangrijk. Ik ben graag buiten actief met ons paard of hardlopend in het bos dat min of meer onze achtertuin vormt.

Contactpersoon: Edith Moorman
E-mail: info@capriolo-coaching.nl
Website: capriolo-coaching.nl